Fiets mee voor de Molen van Sloten

Op 2 juni geeft Rob Smits, eigenaar van Smits Tweewielers en E-bike Masters uit Badhoevedorp, het startsein voor de Molentoer Amsterdam, een fietstocht langs 10 molens in Amsterdam. In een tijd waarin vakanties naar het buitenland niet mogelijk zijn is dit een unieke kans voor Nederlanders en Amsterdammers om sportief kennis te maken met een stukje cultureel erfgoed.

Het initiatief voor deze fietstoer is genomen door de Molen van Sloten en wordt gesteund door het Molenfonds . De organisatie van de toer is in handen van professionals.  Als buurtgenoot van de molen promoot sportpresentator Jack van Gelder deze toer via een filmpje op www.molenvansloten.nl/molentoer

De molentoer kan op elk gewenst moment tussen 1 juni en 31 oktober gereden worden, ook in deeletappes voor degenen die het rustiger aan willen doen. Wie aantoont de complete rit langs de 10 molens te hebben voltooid ontvangt een certificaat. Inschrijven via: www.molentoer.nl Deelname kost € 12,- waarvan € 10,- bestemd is voor de molen. Indien je één van de andere deelnemende molens wil steunen, kan dat via een extra donatieknop. Wie in een speciale outfit wil fietsen kan een speciaal molen T-shirt bestellen voor € 22,50,-,via: www.molenvansloten.nl/molentoer

De Molen van Sloten heeft het moeilijk sinds de uitbraak van het coronavirus. De molen was gesloten en de inkomsten van bezoekers en zaalverhuur zijn weggevallen.  Ook nu de molen sinds 1 juni beperkt weer open is zullen de bezoekersaantallen laag zijn en kunnen geen evenementen worden georganiseerd. Daarom organiseert de molen acties om geld in te zamelen om het hoofd boven water te houden.

De Molen van Sloten is een werkende poldermolen in Sloten, aan de rand van Amsterdam-West. De molen ontvangt geen subsidies en wordt draaiende gehouden door twee vaste medewerkers en ruim 80 enthousiaste vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud en de ontvangst en begeleiding van bezoekers.

Badhoevedorp is er klaar voor!

Sein op groen voor horeca

Anja Maas

Badhoevedorp. De afgelopen weken hield corona de horecadeuren stevig op slot, maar een terrasje pakken en uit eten gaan mag weer. Vanaf 1 juni, 12.00 uur en op strikte voorwaarden, maar die houden geen ondernemer tegen.

Bij Q-Beach, Sloterweg 147, wordt ten tijde van dit interview het restaurant en terras aangepast aan de anderhalvemetereisen. “We werken volgens een strikt plan de campagne: looprichting aangeven, afstanden aftekenen. Best een flinke klus”, zegt Ruben Pen, die er met zijn vader Hartger de scepter zwaait. Q-Beach ging eind vorig jaar van start. Een nieuw avontuur voor horecafamilie Pen. Zeker voor Hartger, die samen met zijn vrouw al vele jaren het gezicht is van het restaurant bij TVB. Ruben: “Maar een strandpaviljoen in het hart van het dorp was een prachtige nieuwe uitdaging.”

Vader en zoon zetten er hun tanden in en bezorgden Q-Beach al snel een eigen plek in de lokale horecawereld. “Je hebt natuurlijk je aanlooptijd en de brand begin dit jaar was een fikse tegenvaller, want we waren leuk begonnen. En toen kwam corona. Een enorme klap. Geen uitzicht op beter, wat moet je? We zijn een familie van doeners, dan denk je: wat kan er wel? We zetten in op afhalen en bezorgen. Een simpele formule: bellen voor 14.00 uur, en wij maken voor 9.50 euro een heerlijke daghap. Kipsaté en spareribs waren erg populair. Met Pasen en Moederdag konden mensen feestelijker eten: van een combinatie van kleinere hapjes tot een compleet driegangenmenu. En zorgmedewerkers hebben we verwend met een gratis maaltijd. Ja, we zijn klaar voor het ‘nieuwe normaal’. En net als iedereen hopen we dat het een ‘tijdelijk normaal’ zal zijn.”

Johan de Vreede staat samen met zijn nichtje Dichna aan het roer van De Pelikaan, Nieuwemeerdijk 447. “Dit restaurant is een echt familiebedrijf, al zo’n 43 jaar”, vertelt hij. ”Ja, ook wij bieden onze gasten afhalen en thuisbezorgen. Overigens pas sinds 2 weken, want voor die tijd waren we bezig met een fikse verbouwing. Die was lang voor corona gepland en moest eerst worden afgerond. Zodra het kon, zijn we gestart. Uiteraard met een aangepaste menukaart, maar toppers als tournedos Bali, verse pasta met asperges en gamba’s, spareribs, kipsaté, dat hoorde er allemaal bij. Net zoals onze befaamde uiensoep. Onze gasten-op-afstand waren er blij mee.” Samen met zijn team is hij klaar voor de start-na-corona. “Ons terras biedt ruimte genoeg om de juiste afstand aan te geven. En ook binnen zal het geen probleem zijn. Maar, en dat zeg ik er wel bij, ook als de overheid het sein op groen zet, ga ik pas open als de gemeente Haarlemmermeer duidelijk heeft gecommuniceerd over de regelgeving. Over de interpretatie heerst nog flink wat verwarring, bijvoorbeeld over wie wel en wie niet samen aan een tafeltje mag zitten: wie is familie en zo. Met onduidelijkheden kunnen we niet werken.”

Ook blij met zijn royale terras is Danny van Stiphout van de Waterwolf, Zeemanlaan 1. “Dat maakt het makkelijker om aan de coronaregels te voldoen. En ook binnen is er bij ons ruimte genoeg. We kunnen de gasten met een gerust gevoel ontvangen.”

Terugblikkend op de lockdown zegt hij: “Het waren pittige tijden. Eind vorig jaar hebben we het Gastrobar-concept geïntroduceerd. Signature dishes, kwaliteit met het accent op een speciale keuken. Iets nieuws, maar het sloeg meteen aan. En net toen we dachten: we kunnen doorpakken, kwam corona. We zijn direct over gegaan op een alternatieve dienstverlening: afhalen, thuisbezorgen, we hadden een Pop-Up Streetfoodbar. En om de stemming er een beetje in te houden, hebben we de entree vrolijk opgekleurd. Wat er zoal op het menu stond? Gebraden kippetjes bijvoorbeeld. Met Pasen, Koningsdag en Bevrijdingsdag hebben we er zo’n 200 verkocht. Samen met buurman New York Pizza zorgden we voor heerlijke pizza’s. Niet alleen voor Badhoevedorp, maar ook voor Oud- en Nieuw-Sloten. Of we blij zijn dat we weer open mogen? Wat een vraag, liever vandaag dan morgen. Welkom!”

Restaurant De Houten Klaas, Sloterweg 8, is eveneens erg blij de deuren weer te mogen openen. “De naam legt een link naar onze familienaam”, zegt Olga Klaassen. “We zijn een traditioneel familiebedrijf en al 18 jaar in Badhoevedorp gevestigd.”

Uiteraard was ook voor de familie Klaassen de verplichte coronasluiting een moeilijke tijd. “We hebben onze gasten en de gezelligheid erg gemist. Natuurlijk hielden we wel contact, maar om ze weer als gast te kunnen ontvangen is veel prettiger.“ Net als bij andere restaurants kon bij De Houten Klaas worden afgehaald. “We hadden een selectie uit onze kaart gemaakt, want niet alle gerechten zijn geschikt om te af te halen. Waar de meeste vraag naar was? Ik zou zeggen: de asperges stonden bovenaan. Met zalm, of à la Flamande. Asperges zijn een typische seizoengroente. En seizoengebonden producten is een van onze specialiteiten.”

Ten tijde van dit interview legt de familie Klaassen de laatste hand aan de voorgeschreven corona-aanpassingen. “Binnen kunnen we de 1,5 meter regel zonder al te veel problemen inpassen. En ook ons terras biedt mogelijkheden. Er was een stuk ruimte dat we nooit echt gebruikten. Dat trekken we er nu bij.” Voor meer hoofdbrekens zorgen speciale desserts als Crêpe Suzette of Aardbeien-met-peper. “Die worden aan tafel geflambeerd en dan wordt die 1,5 meter wel een dingetje. Maar geen zorgen, we vinden zeker een oplossing.”

 

Saskia en Gina, die samen aan het roer staan van Later aan ’t Water, Nieuwemeerdijk 98, kunnen ook niet wachten tot hun restaurant en terras weer open mogen. Net als zoveel horecaondernemers waren ook zij in de lockdownperiode volop in de weer met ‘afhalen en thuisbezorgen’. “Spareribs stond wel zo’n beetje op één”, vertelt Gina. “Maar natuurlijk hadden we ook andere gerechten. Tournedos is ook heel populair. En gamba’s. Met of zonder friet, sla, stokbrood of pofaardappel. Het ging allemaal prima. De mensen waren enthousiast, alles is erg goed ontvangen.” In de aanloop naar de heropening was er voor hen flink werk aan de winkel. “We hebben een 2e keuken ingericht, want er moet, ook door ons keukenteam, veel meer afstand bewaard worden. En natuurlijk moest er meer worden aangepast. We hebben de ruimte in het restaurant anders ingedeeld en ook ons terras wordt coronaproof. Gelukkig hebben we daarvoor de ruimte, maar het is best een flinke klus om het allemaal voor elkaar krijgen. Dat hebben we er overigens graag voor over, want ‘De horeca mag open’ is het beste bericht sinds tijden.” En dat laatste geldt ongetwijfeld voor iedereen!

 

Heb of had je Corona? In Badhoevedorp weet je het binnen 24 uur.

–Medisch Center Badhoevedorp opent coronapost bij het Atrium gebouw aan de Sloterweg 303–

Duidelijkheid over het coronavirus, dat is wat wij graag willen krijgen. Heb ik het virus? Of heb ik het al gehad? Loop ik risico? Of ben ik een risico voor een ander?

Dat zijn de vragen die ons bezighouden en waar wij graag antwoord op willen krijgen. Zodat we weer zo veel mogelijk terug naar normaal kunnen. De oplossing is testen. Maar dan wel betrouwbaar testen. Sla de kranten maar open, vol met berichten over onbetrouwbare testmethodes en ondeugdelijke beschermingsmiddelen.

Maar in Badhoevedorp kan men een eind aan de onzekerheid maken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over betrouwbaarheid.

Voor de deur van het Medisch Center Badhoevedorp is een coronapost geplaatst met volledige testcapaciteit.

Hier kan getest worden of iemand besmet is met het coronavirus, maar ook of hij of zij besmet is geweest.

De door het RIVM erkende test naar de aanwezigheid van het virus wordt gedaan door middel van een mond- en keeluitstrijkje. Met een bloedafname kan ook immuniteit worden getest. Hier wordt gekeken in hoeverre antistoffen zijn aangemaakt en of je besmet bent geweest met het virus.

De testen worden uitgevoerd in samenwerking met U-Diagnostics, een professioneel en innovatief laboratorium uit Baarn, gespecialiseerd als landelijk huisartsenlaboratorium. De testuitslag is binnen 24 uur bekend en wordt gedeeld via een speciale app die hiervoor gratis gedownload kan worden. Bij een positieve uitslag wordt ook de huisarts op de hoogte gesteld.

De testen worden uitgevoerd in een hygiënische omgeving waar alle RIVM richtlijnen in acht worden genomen.

Meer informatie over uitvoering en aanmelding kan gevonden worden op de website: www.medischcenterbadhoevedorp.nl

 

Tweede deel Badhoeve-trilogie verschijnt

Voor de lezers van De Badhoeve trilogie een mooi bericht nu op dinsdag 19 mei a.s. het tweede deel verschijnt met de titel ‘Sporen in het polderland’.

Marja Visscher (Rotterdam, 1951) is schrijver en journalist. Haar brede historische interesse brengt haar geregeld op het spoor van vrouwen met een bijzonder verhaal. Zo was zij voor de trilogie De Badhoeve sterk geïnteresseerd in de componiste Hermina Dijk. Via haar stuitte zij op mr. Jaco Amersfoordt. Zij vormden voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron. Dankzij haar gedegen research en feeling met de geschiedenis is ze in staat om haar romans met veel overtuiging te schrijven. Dit doet zij zowel onder de auteursnaam Marja Visscher (Zomer & Keuning) als Marja Coenradie (Omniboek).

Landeigenaar Jacob Amersfoordt en de componiste/pianiste Hermina Dijk beheren samen het landgoed De Badhoeve. Hoewel Hermina de concertzalen niet kan loslaten, heeft zij de sociale zorg van het personeel op zich genomen. Maar liefst vijftig gezinnen die in de arbeidershuisjes op het landgoed wonen. Op een dag ontdekt zij dat Jacob in het geheim zijn vroegere huishoudster Anna en haar zoon Daniël ontmoet. Door het uitblijven van eigen kinderen ziet Jacob in Daan zijn opvolger op De Badhoeve. Maar welke rol is er voor Anna weggelegd en hoe kijkt de jonge Daniël naar zijn toekomst? Kan Hermina het pionierswerk en haar zorgen om de armenkolonie die zij bezoekt nog wel aan? Dan breekt er brand uit in een van de armenhutten, er valt een slachtoffer. Daarna wordt er veel duidelijk. Een spannend vervolg op ‘Lied van wind en water’. Het derde deel verschijnt in het najaar.

De Badhoeve trilogie wordt uitgegeven door Zomer & Keuning en verschijnt in de Romanserie ook als e-book. Denk in deze Coronatijd ook eens aan de plaatselijke boekhandel, indien u niet in de winkel wilt kopen, bestel het boek dan telefonisch of kijk op de website van uw boekhandelaar.

Murat Isik signeert bij Boekhandel Jaspers

Aanstaande zondag is het moederdag. Een totaal andere moederdag dan we gewend zijn, maar een ding is hetzelfde of zelfs nog sterker, moeders houden van lezen. Signeersessies zoals ze gewend zijn bij Boekhandel Jaspers zijn nu helaas niet mogelijk, omdat samenkomen met meer mensen nu echt niet kan. Daar heeft de boekhandel samen met auteur Murat Isik iets op gevonden. Murat Isik komt signeren bij Jaspers, maar ze vertellen niet wanneer hij er is. Als u toevallig in de winkel bent op het moment dat hij er is, kunt u hem spreken of een boek bij hem laten signeren. Hij is achter een plexiglas plaat, dus dat kan. Maar wat nog leuker is, u kunt nu doorgeven bij Jaspers welk boek en voor wie u het wilt laten signeren en dan gaat Murat Isik dat speciaal voor u doen! Een extra speciaal cadeau voor Moederdag, voor een jarige of gewoon voor jezelf.

Murat Isik is de auteur van drie boeken. Het in vele talen vertaalde debuut Verloren grond. Lichtelijk gebaseerd op zijn eigen familiegeschiedenis. Een grote aanrader voor liefhebbers van boek als De vliegeraar. Verder, zijn met onder andere met de Libris Literatuurprijs bekroonde roman Wees onzichtbaar. Gebaseerd op zijn eigen jeugd in de Amsterdamse Bijlmer. En tot slot Mijn moeders strijd. Eerder verschenen als boekenweekessay in 2019 en nu uitgebreid en dubbel zo dik, over Aynur, de moeder van Murat Isik en haar familie.

Wilt u een van zijn boeken laten signeren dan kunt u dat doorgeven per mail boekhandel.jaspers@planet.nl of bij Boekhandel Jaspers in de winkel doorgeven.

Boekhandel Jaspers

Sloterweg 95 Badhoevedorp

020-6593382

www.boekhandeljaspers.nl www.designleder.nl