Hoe aanhangwagen loskoppelen

Zeker als het geen dagelijkse handeling voor je is kan dit lastig zijn.

Hoe moet je de aanhanger loskoppelen van de auto?

De koppeling loskoppelen

Om de aanhanger te kunnen loskoppelen moet je de koppeling ontgrendelen. Dit doe je door het palletje van de hendel van de koppeling in te trekken. Dit is nodig om de vergrendeling te deblokkeren. Dit wil je natuurlijk niet ongewenst doen en daarom is dit een wettelijke vereiste voor iedere koppeling. Door het handvat omhoog te trekken samen met het palletje kan je de koppeling ontgrendelen. Nu kan je de aanhanger van de trekhaak afkoppelen of hem juist op de trekhaak bevestigen.

Geremde of ongeremde koppeling loskoppelen

De werking van iedere koppeling is gelijk, maar wil in detail nog wel eens verschillen. Zo ook tussen geremde en ongeremde koppelingen. Geremde koppelingen zijn vaak zwaardere koppelingen die ook vaak in gietijzer zijn uitgevoerd. Hiervan is de vergrendeling ook vaak zwaarder uitgevoerd maar de werking is identiek van ongeremde koppelingen. Je moet altijd goed de koppeling indicator controleren (voor zover deze aanwezig is) of deze op de groene stand staat wat betekent dat de koppeling goed is aangekoppeld aan de auto.  Met het loskoppelen van de aanhanger moet je altijd goed opletten dat je de koppeling ontkoppeld wanneer je het neuswiel omhoog draait. Als je dit niet goed doet zal je zien dat de achterzijde van de auto ook omhoog gaat. Dan weet je dat je de koppeling niet goed ontkoppelt hebt. Dan moet je eerst weer het neuswiel indraaien omdat de koppeling niet onder druk ontkoppelt kan worden.

Veiligheidskoppeling loskoppelen van de aanhanger

Een veiligheidskoppeling is relatief makkelijk te ontgrendelen omdat hier een grote hendel aan zit die te vergelijken is met een handrem van een auto. Een stabilisatorkoppeling heeft ook frictiecups die er voor zorgen dat bij instabiliteit van de aanhanger of caravan deze onbalans compenseert. Het ontkoppelen doe je door de hendel van de koppeling naar boven te trekken. Hiermee wordt de vergrendeling opgeheven en kan je de aanhanger of caravan eenvoudig loskoppelen.

Slijtage van koppeling

Wanneer er speling ontstaat tussen de trekhaak en koppeling duidt dit altijd op slijtage van de koppeling en niet zozeer van de trekhaak. Je kan de speling ook vaak aflezen aan de koppelingsindicator. Bij Al-ko koppelingen staat dit in rood of groen vermeld en bij Knott zie je een streepje naar het + of naar het – teken gaan. Het minus teken betekent dat de koppeling niet goed bevestigd zit of dat de koppeling versleten is. Vervang deze dan direct met een identiek type koppeling.

Geplaatst in Geen categorie.