De Tour de France versus de Giro d’Italia: de verschillen

Iedere grote ronde in het wielrennen heeft zijn eigen charme. De Tour de France en de Giro d’Italia zijn twee van de grote rondes die elk jaar plaatsvinden. Beide koersen krijgen wereldwijd volop aandacht in de media. Uiteraard heeft ieder zo een eigen voorkeur als het gaat om de populariteit. Daarom is het ook interessant om te zien wat de verschillen zijn tussen de Tour de France en Giro d’Italia.

Tour de France

De Tour de France is een wielerwedstrijd die voor het eerst verreden is in 1903. Het betreft een wielerwedstrijd met meerdere etappes die een tijdsbestek van 23 dagen worden verreden. Deze ronde voert voor het grootste deel door Frankrijk. De start van Tour de France heeft dit jaar in Nice plaatsgevonden. Er zijn echter andere jaren, waarin de start in een land buiten Frankrijk plaats heeft gevonden. De etappes variëren elk jaar voor wat betreft de lengte, beklimmingen en invulling. Zo zijn er onder meer tijdritten. De locatie van de finish van de Tour de France staat elk jaar vast. Dat is namelijk de Champs-Élysées in Parijs. In 2020 is er sprake van de 107e editie van de grootste wielerwedstrijd in de wereld. De Tour de France is hét wielerevenement van het jaar en maakt daarmee het onderscheid ten aanzien van de Giro d’Italia.

Giro d’Italia

Als we kijken naar de Giro Italia zien we een aantal verschillen ten aanzien van de Tour de France. Deze ronde in Italië is voor het eerst in 1909 verreden. In 2019 heeft de 102e editie plaatsgevonden. De laatste etappe van de wielerwedstrijd die over een periode van 23 dagen wordt gehouden, eindigt vrijwel altijd in Milaan. Er zijn echter ook andere steden in de afgelopen jaren waar de finish is geweest. Na de Tour de France is de ronde van Italië de belangrijkste rittenkoers. Er zijn in beide rondes verschillende klassementen. Je kunt ook de gehele wielerkalender van 2020 bekijken. De Tour de France heeft bijvoorbeeld de gele trui voor het algemeen klassement. De wielerwedstrijd in Italië heeft de roze trui. De leiderstrui wordt door de winnaar van de voorgaande Giro gedragen in de eerste etappe. Dat is bij de ronde van Frankrijk niet het geval. Beide rondes kennen ook een bergklassement, maar in de Tour is er ook nog sprake van een puntenklassement. Voor wat betreft het parcours geldt dat de Giro d’Italia doorgaans als zwaarder wordt beschouwd. Dat heeft onder meer te maken met de smalle en gevaarlijke wegen, maar ook met de altijd wisselende weersomstandigheden.

 

Geplaatst in Geen categorie.